Jaarverslag 2017 / 2018

Agenda:

Dit was 2017: algemene evaluatie 2017
 • bestuur
 • jaarrekening
 • ledenaantal
 • aanwezigheid ritten
 • toertochten in het buitenland
 • andere activiteiten
Een blik op de toekomst: vooruitzichten 2018
 • begroting 2018
 • bespreking rittenprogramma
 • nieuwe groep (AB)
 • 7-daagse "Oostenrijk-Italië"
 • bestemming 4-daagse in augustus (23-26 aug)
 • MTB organisatie van 11 maart
 • voorstelling nieuwe website
 • andere activiteiten
Allerlei Vragen

Aan de vooravond van het nieuwe wielerseizoen ontwaken de wringers stilaan uit hun winterslaap. Op deze koude avond zakken ze alvast af naar het gemeentehuis in Bertem. Naast een blij weerzien met de collega-wringers en een gezellige pint aangeboden door het bestuur, kijken velen er ook naar uit om antwoorden te krijgen op een aantal prangende vragen:

 • Wat wordt de bestemming voor de 4-daagse in 2018?
 • Wie reed de meeste ritten in 2017?
 • Wat is de bedoeling van de mysterieuze AB-groep waarover al een paar weken geruchten rondgaan?
Na een welkomstwoord van de voorzitter, gaat de vergadering van start:

Dit was 2017
AANWEZIGHEDEN RITTEN

Er wordt een samenvatting gepresenteerd van de gereden ritten in 2017. Door het goede werk van de baankapiteins liggen de jaargemiddelden van de verschillende groepen in de buurt liggen van de vooropgestelde snelheden.

Ook het klassement met daarin het gereden aantal ritten wordt gepresenteerd. Zowel bij de heren als bij de dames wordt de top drie hieruit belicht.
Nog even een belangrijke kanttekening: Vanaf 2018 zullen de toertochten en de vakanties niet meer meegerekend worden bij het toekennen van voordelen, zoals tussenkomst in de inschrijving van de vakanties en de vrijstelling van het lidgeld. Alleen ritten op zon- en feestdagen zullen hiervoor in rekening worden gebracht.

HOOGTEPUNTEN UIT 2017

12 februari: steakdag
Met deze steakdag werden heel wat werkingsmiddelen verzameld.

12 maart: MTB-toertocht
Deze uitgave werd een topeditie van dit jaarlijkse evenement. Dit was te danken aan het mooie weer, maar ook aan de inzet van een geweldige vrijwilligersteam.

4 tot 11 juni: bergvakantie naar de Ardèche
In juni zakten 39 wringers af naar de streek van de Ardèche voor de jaarlijkse bergvakantie. Hier stonden in totaal 770 km en 15000 hoogtemeters (voor de A-groep) op het programma. Een verslag en foto’s zijn terug te vinden via de volgende

24 juni: BBQ
140 deelnemers konden genieten van het voortreffelijk eten en fijne sfeer.

24 tot 27 augustus: 4-daagse naar Middelburg (Zeeland)
In 5 groepen konden 102 deelnemers genieten van het zeer fijne weer in Zeeland. De timing van de organisatie was dan ook opmerkelijk want we sloegen erin de 4 dagen te vinden waarop de wind ging liggen … was ook dat de heen- en terugrit door de groepen A tot D met de fiets werd afgewerkt. Een uitgebreide fototerugblik is te vinden via de volgende.

29 oktober: persenkermis om het seizoen af te sluiten
De doorzetters werden op het einde van een seizoen getrakteerd op pensen met appelmoes na een vochtige rit in typisch Belgisch weer. Het werd een gezellige afsluiter.

1 december: voorstelling nieuwe kledij
In december mochten we genieten van een groots spektakel dat ons werd gepresenteerd door Ben Rotiers en Jef Desmet, ondersteund door een verzameling wringers die net als het publiek voor de nodige verrassingen kwamen te staan. Door een geweldige organisatie en fantastisch script werd de vorige kledij letterlijk ten grave gedragen en vervolgens werd de nieuwe kledij onthuld door enkele sensuele wringers-dames in ware Moulin Rouge stijl. Het werd een onvergetelijke avond. Voor wie graag nog verder wil nagenieten, wordt nog even verwezen naar de volgende link.

EEN VOORUITBLIK NAAR 2018
RITTENPROGRAMMA 2018 en NIEUWE GROEP AB

Omdat het voorbije jaar de B-groep zeer omvangrijk werd, wordt er bij het begin van het nieuwe seizoen een nieuwe AB-groep opgestart die vanaf 25 fietsers zal afsplitsen. Deze groep zal een afstand tussen 65km tot 100km fietsen en er wordt gestreefd naar een gemiddelde snelheid tussen 28 en 31 km per uur, met een jaarlijks gemiddelde van 29 km per uur. Thierry Bollaerts zal de rol van baankapitein opnemen in deze groep. Na de eerste seizoenshelft zal dit concept geëvalueerd worden.

In 2018 worden de ritten op dinsdagavond (tijdens het zomeruur) ook toegevoegd aan het officiële programma.
Deze ritten namen reeds een aanvang in de zomer van 2017 onder impuls van Luc Dewit.

Verder verwijzen we hier graag naar de info die terug te vinden is via deze link om meer info rond informatie van het programma en de verschillende ritten.

Meer informatie over de verschillende groepen en hun respectievelijke baankapiteins is terug te vinden via de volgende link.

NIEUWE WEBSITE

Enkele maanden geleden werd door het bestuur een oproep gedaan naar de leden om mee te werken aan een nieuwe website.
Ronny Deroost nam de handschoen op en het resultaat is dan ook deze vernieuwde site.

De oude getrouwe info (zoals het overzicht van de geplande ritten) blijft uiteraard beschikbaar.
Maar daarnaast wordt er ook beoogd om via dit kanaal een overzicht te brengen van de verschillende geplande activiteiten en om verslag uit te brengen na evenementen.

Ook worden de verschillende sponsors en hun contactinformatie onder de aandacht gebracht via een specifieke sponserpagina en een ook op de homepage zijn zij vertegenwoordigd.

Op de homepage is ook een weerbericht te vinden zodat je je steeds kan voorbereiden op de juiste weersomstandigheden.

BERGVAKANTIE OOSTENRIJK-ITALIE

De eerste 2 nachten wordt in Oostenrijk verbleven. Daarna wordt een verplaatsing gemaakt naar Italië. Op Italiaanse bodem zullen nog 5 overnachtingen volgen. Aan deze reis zullen 50 wringers deelnemen (waaronder 2 begeleiders). Voor vertrek zal nog een voorvergadering worden georganiseerd.

Het hoogtepunt van de reis wordt de beklimming van de Großglockner, de hoogste berg van Oostenrijk met een hoogte van 3.789 meter en een bergpas over 2.504 meter. Tijdens deze rit zal er ongeveer 2800 meter geklommen worden.

Tussen de zwarte plekken door zal er wel kunnen genoten worden van de geweldige omgeving en landschappen tijdens deze 7-daagse tocht.
4-DAAGSE NAAR DE CHAMPAGNESTREEK

Het hoogtepunt van de avond is ongetwijfeld de onthulling van de bestemming van de 4-daagse in augustus want dit bleef tot nu toe een zeer goed bewaard geheim.

Het lange wachten en speculeren wordt uiteindelijk beloond want het beloofd een geweldige 4-daagde reis te worden naar de Champagnesteek. Van 23 tot 26 augustus verblijven we in het Ibishotel in Chateau-Thierry. Dit kleine stadje ligt op 60 km van Reims en op 50 km van Epernay.

Hier is de mogelijkheid om met 118 personen te verblijven. Moesten er toch meer inschrijvingen zijn, dan zal uitgeweken worden naar een hotel aan de overzijde van de straat. Dit hotel heeft een vergelijkbaar comfort. Het avondeten zal echter gezamenlijk doorgaan.

Bekijk ook zeker het volgende filmpje voor de sfeerbeelden van het hotel.

Op woensdag zal de bagage verzameld worden zodat er op donderdag rond 6u kan worden vertrokken.
Rond St-Quentin wordt haltgehouden. De groepen A tot D zullen dan de rest van de weg (tussen 110 en 150 km) met de fiets afleggen.
Voor de andere wringers wordt een lokale rit gepland bij aankomst.

Er wacht in de regio een afwisselend parcours met toch heel wat kuitenbijters maar met een idyllisch uitzicht over de valleien en de wijngaarden in de streek.

Op vrijdag en zaterdag worden lokaal ritten georganiseerd voor de verschillende groepen met een afstand tussen 110 en 150 km met een aangepast parcours aan de verschillende groepen.
De bus is ter beschikking van de niet-fietsers voor lokale uitstapjes in de omgeving.
Op zondag wordt er een korte rit voorzien vooraleer de terugtocht naar Bertem wordt ingezet.

Inschrijven kan tot 31 maart door een voorschot van €50 per persoon over te schrijven naar de clubrekening (BE27 2300 2175 2773).

VEILIGHEID & REGLEMENT
De veiligheidsregels worden nog even ter herinnering gebracht:
 • De verplichting tot het dragen van een helm wordt toegevoegd aan het reglement.
 • Iedereen houdt zich steeds aan de wegcode. Er wordt steeds op het rechter rijvak gereden en de voorrang van rechts wordt gerespecteerd.
 • Er wordt oordeelkundig gebruik gemaakt van de GPS. De voorrijders bepalen de gevolgde weg op basis van de beschikbare track.
 • De volgorde van vertrek wordt aangehouden: A – AB – B – C - … Dit om te vermijden dat groepen elkaar van bij het vertrek moeten inhalen.
 • Obstakels worden steeds aangeduid.
 • Laat geen afval achter onderweg zoals eetverpakkingen, banden, …
 • Er wordt niet gekoerst. Dit betekent dat de aangegeven snelheden voor de verschillende groepen gerespecteerd worden.
 • De baankapiteins hebben bij iedere discussie steeds het laatste woord.
Het volledige reglement is te vinden via volgende link .
ANDERE GEPLANDE ACTVITEITEN IN 2018
Naast de meerdaagse buitenlandse vakanties hebben we ook nog heel wat andere activiteiten in het vooruitzicht:
 • 4 februari: steakdag
 • 11 maart: MTB-toertocht
  We hopen dat deze toertocht, net als vorig jaar, een gigantisch succes wordt. Om ons hierbij te helpen zijn vrijwilligers nog steeds welkom om ondersteuning te bieden in de cafetaria en bij seingeven.
 • 30 juni: BBQ
 • 13 oktober: organisatie Woudlucht
 • Verboederingsrit
FINANCIELE EN ANDERE INFO
BESTUUR
Een geweldige club, kan niet zonder een uitzonderlijk bestuur.
De negen bestaande bestuursleden zullen in 2018 ook hun werk oeverloos verderzetten om van het komende jaar een nieuw succesverhaal te maken.

Een overzicht van de verschillende bestuursleden en hun verschillende verantwoordelijkheden binnen de club is terug te vinden op deze site via volgende link .
LEDENAANTAL
In de afgelopen 5 jaar is het ledenaantal met ongeveer 27% gestegen. Voor 2018 wordt ongeveer een status quo met 2017 verwacht.
BIJBESTELLING KLEDIJ
Een eerste bijbestelling van kledij zal gebeuren op 19 maart. Bijkomende bestellingen kunnen tot die tijd gericht worden aan het bestuur. Op 16 maart zal ook nog een bijkomende pasmogelijkheid worden georganiseerd.
FINANCIELE INFORMATIE
De jaarrekening 2017 en de begroting 2018 werden door het bestuur voorgesteld aan de leden.
ENKELE FOTO'S